top of page

Adventstas.

Vanaf 1 december vind je hier elke dag informatie over het pakketje van die dag. Soms een beschrijving, soms een voorbeeld, soms wat tips of inspiratie.

IMG_20201113_095649.jpg
Eerste advent (1).jpg

28 november. Eerste Adventszondag.

Op de eerste Advent verschijnt in Zweden overal raamverlichting en adventssterren. Men hangt “julbonader” op, een soort posters of geborduurde wandkleden met winter/kerst afbeeldingen. Er worden kerstgordijnen opgehangen en hyacinten, amaryllissen, kerststerren en tulpen prijken in alle huizen. Op de buitendeur hangt men sparrentakken op, vaak in de vorm van een krans. Velen zetten een “advents-låda” op tafel. Dit is een bakje met 4 kaarsen op een rij en vaak versierd met lingon takjes en/of rendierenmos. Buiten wordt een kerstboom geplaatst met lampjes en één of meerdere “julkärver” (een bos haver) voor de vogels. Op de TV wordt “julkalender”, een soort Sinterklaasjournaal voor de advent, uitgezonden.

Je kunt op de eerste advent ook beginnen met het neerleggen van wat mooie stenen, want het stenenrijk was het eerste wat er was op aarde.
Tweede advent. Nu komt het plantenrijk erbij. Leg wat mos tussen de stenen of een takje (sparren)groen

Dag 1. Dit cadeautje spreekt voor zich. We tellen af naar kerst. Fijne adventstijd!

Dag 2. Twee naalden, die je de komende adventstijd voor allerlei werkjes uit de tas  kunt gebruiken

Dag 3. Hier een ideetje voor het materiaal: een kerstboom maken. Maar je kunt natuurlijk ook zelf iets verzinnen

Dag 4. Een "tomte" (kabouter) hoort echt bij de Scandinavische kerst. We gaan er een paar maken, van verschillende materialen en op verschillende manieren. Hier de eerste!

Dag 5. Dit spreekt voor zichzelf! Fijne Sinterklaasavond!

Dag 6. Borduren op karton. Hier een voorbeeld van hoe je het kartonnen borduurkaartje kunt gebruiken. Je kunt ook zelf borduurkaartjes maken. Knip een vorm uit karton (maak bv gebruik van bakvormpjes), prik er gaatjes in en borduur ze.

Dag 7. Deze Engelen-poezieplaatjes zijn nog altijd populair in Zweden. Ik word erg blij van dit soort eenvoudige versiering, die soms maar 1 seizoen mee gaat. En dan volgend jaar weer nieuwe maken! Zulke gezellige werkjes. Veel plezier!!

Dag 8. Vandaag wijst zichzelf. Uitdrukken, eventueel kleuren of verven en in elkaar zetten. Maak er wat moois van!

Dag 9. Een kaars versieren. Een leuke manier om een persoonlijke kaars te maken. Er zijn verschillende soorten was in de handel, bv. van Stockmar zoals hier in de tas

 

Dag 10. Vandaag een "vilten" kerstboompje en zijdegaren. Borduur alleen de bovenlaag van het figuurtje. Werk je met vadmal of wolvilt, dan moet je twee lagen op elkaar naaien, zodat de afwerkkanten aan de binnenkant zitten

Dag 11. De helft van de ingrediënten voor het werkje van vandaag zit in je tas. De andere helft heb je hopelijk in huis of moet je even bij kopen. Want vandaag gaan we een sinaasappel versieren met kruidnagels. Een heerlijke geur komt vrij! Je kunt er een ophangdraad of lintje aanmaken en ophangen. De kruidnagel heeft een conserverende werking. De sinaasappel droogt geleidelijk in en wordt wat kleiner, dus controleer regelmatig op de ophangsraad nog goed vast zit!

Dag 12. Ik ben gek op retro kerstversiering uit Zweden. Soms ziet het er zelfd bijna een beetje knullig uit. Maar ook zo vertederend, zoals deze ouderwetse garentomtar. Het leukst is natuurlijk om er een stuk of 7, 8 , 10 te maken. Van alle restjes garen die je hebt!

Dag 13. Ook vandaag spreekt voor zichzelf: Luciadag! Lucia is de Lichtbrengster. In de oude kalender viel 13 december op de kotste dag. En dan kwam Lucia het licht brengen, de terugkeer van het zonlicht! In Zweden eten ze saffraansbroodjes. Op svt.se wordt de landelijke Luciaviering uitgezonden. Dit programma is de hele dag nog terug te zien.

Dag 14. Een hartje. Om weg te geven, op een kaart te plakken of te versieren.

Dag 15. Een lichtje in de duisternis!

Dag 16. Zoals ik al eerder aangaf, staat de retro kerstversiering uit Zweden een beetje centraal in deze tas. Het werkje voor vandaag vind ik daar ook zo bij passen. Want de tomte hoort bij het kerstfeest in Zweden. Lees bijvoorbeeld weer eens het boek Tomte Tummetot. Op bijna alle kerstkaarten in Zweden komen ook tomtes voor. Kijk maar eens op "Jenny Nyström julkort" . 

Dag 17. In de Scandinavische landen (en ook in de Baltiche staten) is er veel kerstversiering van hout. Hangers, beeldjes, kabouters... Deze zijn om zo op te hangen of eerst te versieren.

Dag 18. Om iets mee te versieren, op een cadeautje, op een labeltje, zomaar.

Dag 19. Vandaag nog een keer een tomte. Je kunt er niet genoeg van in huis hebben! In Zweden zetten ze op Kerstavond buiten een kommetje pap neer voor de kabouter. Een mooi gebaar! En het is de volgende ochtend altijd leeg!!

Dag 20. Een borduurwerkje vandaag!

Dag 21. Midwinterdag. De terugkeer van de zon. Stro kan ook glanzen als de zon! Een ster van stro glanst dubbel! 

Dag 22. Vandaag een stukje Zweeds band. Voor aan een pakketje, voor om een kandelaar, om een paar kaarsen bij elkaar te binden, om iets mee te versieren!

Dag 23. We zijn nu al 23 dagen bezig. Vandaag best een moeilijk karweitje. Een vlechtster! Ga de uitdaging aan en probeer hem te maken! 

Dag 24. De laatste dag voor Kerst. Op mijn papieren adventskalender mogen vandaag de dubbele deuren open. Voor jullie een laatste pakje. Hele fijne Kerstdagen gewenst en geef deze Engel van Licht een mooie plek in huis!

Julbonad1.jpg
IMG_20201113_100116.jpg
47151b97ad86353105fdd32feb313b7d.jpg
1751979589e3b0edd067b76785bf9bd0.jpg
036A2768-700x862.jpg
Halm 2.jpg
IMG_20211021_142252.jpg
_Y9A1089c copy - kopie.jpg
bottom of page