Røros 16 - 23 februari 2024

Een sprookjesachtige winterreis naar Røros, Noorwegen.

Røros is al eeuwenlang een mijnbouwstadje. Mensen kwamen vaak van heide en verre om er waren te kopen en verkopen. 
's Winters gebeurde dat met paard en slee. In 1854 werd de eerste Røros Martnan gehouden. Toen er een spoorlijn kwam, dacht men dat de wintermarkt zou verdwijnen, maar niets bleek minder waar. Tot op de dag van vandaag bestaat de markt nog steeds en is uitgegroeid tot een nationaal evenement.

Reisschema (nog onder voorbehoud)

We reizen per touringcar vanuit Groningen naar de Eemshaven of Kiel en nemen daar de ferry naar Noorwegen. We bezoeken onderweg o.a. het Instituut voor de klederdrachten en andere locale bedrijven. We zijn twee dagen op de markt, waar we ook een rondrit met paard en wagen door de sneeuw maken. Het programma is gedeeltelijk nog in voorbereiding.
Dag 1.  We vertrekken uit Groningen met de bus naar de Eemshaven en schepen in op de ferry. Diner en ontbijt op de boot

Dag 2. Aankomst in Kristiansand/Oslo. We gaan op weg naar Hamar en zullen onderweg een of meer bezoeken brengen aan locale handwerkers.
Overnachting in Hamar.

Dag 3. 's Ochtends gaan we naar het Noorse instituut voor bunads (klederdrachten). We krijgen een rondleiding en kunnen heel veel soorten klederdrachten bekijken.

Overnachting in Tynset.

Dag 4. Marktdag in Røros. Je kunt 's ochtends op eigen gelegenheid de markt bezoeken en het plaatsje bekijken. 's Middags gaan we naar de aankomstplek van de stoet paarden en sleeën om de binnenkomst mee te maken.
Daarna nog even gezellig het stadje in en dan vertrekken we weer naar het hotel in Tynset.

Dag 5. Ook vandaag gaan we naar Røros. We bezoeken o.a. Røoros tweed en gaan een toer maken met paard en slee. Verder kun je de verschillende gallerietjes en winkels in Røros nog eens op jegemak bekijken. Ook het museum is de moeite waard en ook de kerk is te bezichtigen.
Overnachting in Tynset.

Dag 6.
We vertrekken naar het zuiden. We bezoeken het wolbedrijf Gudbrandsdalen in Lillehammer. Daarna gaan we door naar Oslo, waar we nog tijd hebben om even de stad in te gaan.

Dag 7. We vertrekken naar Kristiansand/blijven in Oslo. Voor we weer aan boord gaan bezoeken we nog een locale kunstenaar. Daarna diner en overnachting aan boord.

Dag 8.
We reizen terug naaar Groningen.

Røros 2024.png
IMG_2469.JPG
IMG_2525.JPG
IMG_2559.JPG
IMG_2611.JPG
IMG_2643.JPG
Reisbeschrijving
_Y9A1089c copy - kopie.jpg