top of page

Røros 16 - 23 februari 2025
 

Een sprookjesachtige winterreis naar Røros, Noorwegen.

Røros is al eeuwenlang een mijnbouwstadje. Mensen kwamen vaak van heide en verre om er waren te kopen en verkopen. 
's Winters gebeurde dat met paard en slee. In 1854 werd de eerste Røros Martnan gehouden. Toen er een spoorlijn kwam, dacht men dat de wintermarkt zou verdwijnen, maar niets bleek minder waar. Tot op de dag van vandaag bestaat de markt nog steeds en is uitgegroeid tot een nationaal evenement.

Reisschema (nog enigszins onder voorbehoud)

We reizen per touringcar vanuit Groningen Kiel en nemen daar de ferry naar Noorwegen. We bezoeken onderweg o.a. Maihaugen museum, een staafkerk en andere locale bedrijven. We zijn twee dagen op de markt, waar we ook een rondrit met paard en wagen door de sneeuw maken. Het programma is gedeeltelijk nog in voorbereiding.
Dag 1.  We vertrekken vroeg uit Groningen met de bus naar Kiel en schepen in op de ferry. Diner en ontbijt op de boot

Dag 2. Aankomst in Göteborg. We gaan op weg naar Noorwegen.
Overnachting in Tynset.

Dag 3. We vertrekken naar de markt in Røros. Je kunt 's ochtends op eigen gelegenheid de markt bezoeken en het plaatsje bekijken. 's Middags gaan we naar de aankomstplek van de stoet paarden en sleeën om de binnenkomst mee te maken. Daarna nog even gezellig het stadje in en dan vertrekken we weer naar het hotel in Tynset.

Dag 4. Ook vandaag gaan we naar Røros. We bezoeken o.a. Røros tweed en gaan een toer maken met paard en slee. Verder kun je de verschillende gallerietjes en winkels in Røros nog eens op je gemak bekijken. Ook het museum is de moeite waard en de kerk is te bezichtigen.

Overnachting in Tynset.

Dag 5. We vertrekken naar het zuiden. We rijden langsde staafkerk in Ringebu, waar Lars Mytting zo'n prachtig boek over heeft geschreven: De zusterklokken. Helaas is deze staafkerk in de winter niet te bezoeken. We gaan door naar Lillehammer, waar we pauze hebben. Je kunt er lunchen, maar ook de Husfliden is een bezoek meer dan waard. 's Middags gaan we naar museum Maihaugen, waar we een rondleiding krijgen. Op eigen gelegenheid is het buitenmuseum te bezoeken, of het Olympisch museum. 
We overnachten in het design Wood hotel.

Dag 6.
's Ochtends gaan we op weg naar Oslo, waar we het openlucht museum gaan bezoeken. Hier kun je buiten ook de staafkerk bekijken. De middag is vrij te besteden in Oslo. Je kunt bv. naar het Munch museum, het Operagebouw bekijken of slenteren door de Karl Johans gate met de mooie winkels.

Dag 7. De ochtend is vrij te besteden in Oslo. Aan het eind van de ochtend vertrekken we weer naar Göteborg en schepen we weer in op de ferry. Daarna diner en overnachting aan boord.

Dag 8.
We reizen terug naar Groningen.

Prijs: € 1595, incl. vervoer, hotelovernachtingen met ontbijt en diner, entrees, en rondleidingen.
1-persoons toeslag: € 395.

Røros 2024.png
IMG_2469.JPG
IMG_2525.JPG
IMG_2559.JPG
IMG_2611.JPG
IMG_2643.JPG
_Y9A1089c copy - kopie.jpg
bottom of page