top of page

Reis naar Gotland 2025

10 - 19 mei 2025  Volgeboekt!

7 - 16 juni 2025    Volgeboekt!
13 - 22 september 2025 

Programma Reisschema (onder voorbehoud)

We reizen per comfortabele touringcar via Duitsland en Denemarken naar Zweden.
We verblijven in 3- of 4 sterren hotels. 
 

Dag 1.  We vertrekken uit Groningen met de bus naar Kiel en schepen in op de ferry naar Göteborg. Dinerbuffet en ontbijt op de boot (alternatief: via Denemarken)

Dag 2. We gaan op weg naar Nynäshamn, net onder Stockholm. We overnachten in hotel  Nynäsgården.

 

Dag 3.
Vandaag nemen we de ferry naar Gotland. Aan boord is er tijd voor koffie en lunch. Bij aankomst op Gotland gaat het programma meteen van start. We bezoeken Ullkontoret, waar de wol van het eiland verzameld en gesorteerd wordt. Daarna wordt het gewassen voor verdere verwerking.
Aansluitend bezoeken we Annika Grandelius, een viltster. We nemen een kijkje in haar atelier en mogen ook zelf iets vilten.
Daarna rijden we naar Visby, waar we verblijven in het Novi resort, 200 meter van de kust.

 

Dag 4.
’s Ochtends rijden we naar Slite, voor een bezoek aan de Strumpfabrik. Behalve sokken en kousen maken ze er ook veel andere mooie producten. We krijgen een rondleiding en mogen natuurlijk ook kopen.
’s Middags bezoeken we Barbro Sandell in haar winkel en atelier. Barbro werkt met de oude patronen voor katoendruk van Tobias Lang en maakt daar een nieuwe collectie stoffen van. Ze vertelt ons er alles over en we kunnen rondkijken in haar werkplaats.
Dichtbij heeft Philip Willners zijn atelier/winkel. Philip werkt met leer en maakt zijn eigen unieke producten, zoals jassen, vesten of petten. Ook zakjes voor dobbelspelletjes kun je bij hem vinden. Verder houdt Philip erg van fietsen, lange afstanden bijvoorbeeld van Gotland naar Schotland! Dus nu maar hopen dat de vogel niet gevlogen is….
Daarna rijden we terug naar Visby.

 

Dag 5.

We beginnen de dag met een bezoek aan Jenny Granlund van de Ansarve boerderij. Jenny heeft een kudde Gotlandschapen, die we gaan zien. Ze verwerkt de wol en de huiden op haar boerderij. Ook hier mogen we zelf aan de slag! We lunchen in Klintehamn op eigen gelegenheid.
Daarna bezoeken we Ullspinneri Gotland, een kleinschalige wolspinnerij die Gotlandwol en Leicester verwerkt. Er wordt gewassen, gekaard, gesponnen en geverfd, de meest mooie kleuren.

Op de terugweg naar Visby gaan we nog langs Barbro  Boberg van Formverket. Ze ontwerpt keukentextiel en matten. Zeer de moeite waard.
 

Dag 6.

In de ochtend brengen we een bezoek aan Magasin Visborg, een onderdeel van het museum. Ze hebben een textielcollectie die we mogen bekijken en waar we uitleg over krijgen.’

De middag is vrij te besteden in Visby.

 

Dag 7.
De laatste dag alweer op Gotland. ’s Ochtends gaan we naar GUTI, Gotlands ull- och textil industri. GUTI hoort bij Ullkontoret van dag 3. Het is een Gotlandse productieketen van wol naar kant-en-klare producten. Spinnen, weven, naaien en breien met Gotlands wol op een meer industriële manier.
Daarna bezoeken we Britten Dahné, een textielkunstenares die haar sporen al lang verdiend heeft. Ze vertelt over haar inspiratiebronnen en zij is voor ons ook weer een inspiratiebron.
Dan is er tijd om nog te lunchen in Visby en nog een laatste keer rond te dwalen door de oude stad voor we de bus ingaan op weg naar de ferry naar Oskarshamn.

Aan boord kan ieder voor zich iets eten en de laatste dagen nog eens de revue laten passeren.

Aan vaste wal vertekken met de bus naar Kalmar, waar we overnachten in hotel 


Dag 8.

We rijden zuidwaarts naar Karlshamn. Eerst brengen we een bezoek aan Kerstin van Fingerfärda, het Walhalla voor borduursters. Schuin tegenover haar heeft Titty Löfstedt haar winkel met keramiek en wol. We delen op in twee groepen en wisselen na verloop van tijd.
Na de lunch gaan we naar het museum met een uitgebreide textielcollectie. Het Blekinge borduur- en weefwerk is hier te vinden, evenals de klederdracht uit deze streek. Hier vind je ook een aantal originelen van de kussens die we zagen bij Fingerfärda.
Er was in Karlshamn een typemachinefabriek Halda, waar ze en passant ook breimachines produceerden. Verder zat er Strömma, een grote spinnerij en weverij van katoenen garens. De stoffen waren o.a. voor huishoudtextiel, maar ook voor de mode-industrie.
Als klap op de vuurpijl mogen we naar Lina Odell, textielkunstenares.  In haar atelier laat ze zowel oude delen van klederdrachten zien, als nieuw gemaakte. Lina is zelf afkomstig uit Dalarna en mixt alle stijlen door elkaar. Ze fotografeert zichzelf prachtig en is zeer inspirerend!
We rijden nog een stukje zuidwaarts en verblijven in het Stadshotel in Kristianstad
 

Dag 9.

In de ochtend brengen we een bezoek aan Inger Ohlsson, die gespecialiseerd is in het maken (soms namaken) van “spedetröjor”, onderdeel van de klederdracht uit Skåne.
Ze kan er veel over vertellen en laat ook verschillende exemplaren zien. Ze heeft ook kits om thuis zelf aan de slag te gaan.

We lunchen in Ystad (de stad van Kurt Wallander uit de boeken van Henning Mankell) en rijden dan naar het Svaneholm Slott. Hier is een mooie textielcollecite, met o.a. de prachtige bruidskussens uit Skåne en kleding/klederdrachten, maar ook veel nostalgische zaken, zoals speelgoed. Het slot is geopend tot 16.00 en daarna rijden we via de brug van Malmö naar Denemarken, waar we overnachten in hotel Kong Valdemar in Vordingsborg

 

Dag 10.

We rijden terug naar Nederland.

 

Kosten € 1850  

1-persoons kamer toeslag € 395.

Inclusief:  busvervoer, ferries, hotels (met ontbijt en diner) en soms de lunch.

Ook inclusief: alle rondleidingen, workshops en entrees.

Lunches of facultatieve extra’s staan vermeld.


Het inschrijfformulier en andere informatie download je hierboven.
Je kunt je inschrijven voor een 1-persoons kamer met een toeslag van € 375. Je kunt je inschrijven voor een 2-persoons kamer, als je zelf een reisgenoot hebt.

Er kan eventueel bemiddeld worden als je een 2-persoons kamer wilt, maar geen reisgenoot hebt. Er is in dat geval geen garantie op een 2-persoons kamer. Bij oneven aantallen, kan er een 1-persoons kamer worden toegewezen en is de toeslag verschuldigd.

Blomsterstuga reizen,  Industrieweg 19,  9919 JE Loppersum Tel. 06-1485 2988 info@blomsterstuga.nl www.blomsterstuga.nl

20240414_134547.jpg
20240415_113755.jpg
20240415_133128.jpg
20240417_101220.jpg
20240417_105947.jpg
20240417_175216.jpg
20240418_101735.jpg
20240418_115707.jpg
20240418_180617.jpg
IMG_5345-1-scaled-e1698072205761-450x600.jpg
DJI_0738-CMSTemplate.width-1650.jpg
_Y9A1089c copy - kopie.jpg
bottom of page