top of page

Väv 2022: textielbeurs in Zweden

Volgeboekt!

Je kunt op de wachtlijst worden geplaatst.

Informatie en opgave: info@blomsterstuga.nl 

Väv 22 (2).png

20 - 28 september 2022: Väv 2022 Halmstad

De grote textiel/weefbeurs van 2020 gaat eindelijk van start in 2022 in Halmstad. 
Dit wordt een busreis, met vertrekpunten (Drachten en) Groningen. Niet alle details zijn nog bekend, maar je kunt je als belangstellende nu al opgeven.
Met o.a. een bezoek aan een weefbedrijf in Båstad en een museum in Denemarken. 
We zijn twee dagen in Halmstad, waar je beide dagen de beurs kunt bezoeken, met stands, exposities, lezingen etc. In Halmstad zelf is ook nog het nodige te bekijken. Het totale programma volgt nog.
Verder bezoeken we de weverij van Zweeds band, het textielmuseum in Borås en andere bedrijven en musea (alles onder voorbehoud).

De beurs Väv '22 heeft als thema: "Doen en Duurzaamheid". Heel Halmstad zal in het teken van de Väv staan en ook tijdens de reis zal duurzaamheid regelmatig voorbijkomen. 

De beurs bestaat uit exposities, workshops, lezingen en een verkoophal, waar zowel weven als andere (textiel)handwerken centraal staan.

Verder zullen er textiele exposities zijn in Halmstads Slott. Ook is er een (ver)nieuw(d) museum in Halmstad, Hallands Konstmuseum.

 

Reisschema (onder voorbehoud)

Vertrek dinsdag 20 september.

Dag 1. Een reisdag. Van Heerenveen / Drachten / Groningen tot Lund          

 

Dag 2. We bezoeken een plaatselijk museum, waar veel textielschatten bewaard zijn gebleven. We krijgen hier een rondleiding en mogen alles bekijken.
In een omgebouwde Skånegård wordt het levenswerk van de zussen Anna (1892-1953) en Hanna Jönsson (1896-1985) getoond. Beiden zijn op de boerderij in Lilla Rödde geboren, en zijn nooit getrouwd. Hun bruidsschat werd nooit gedragen of gebruikt, maar bleef in het ouderlijk huis van de zusters.

Hanna woonde hier tot 1985, en alles wat in het museum te zien is, was hier toen ze stierf. De linnenkast is gevuld met geborduurd linnen, voor de ramen hangen handgeweven gordijnen en op de grond liggen handgeweven vloerkleden.
Na de lunch gaan we naar een oude wolspinnerij, nu ingericht als museum. Ook hier krijgen we een rondleiding en uitleg over het functioneren van het bedrijf.

We overnachting Ängelholm        

 

Dag 3 - 4 Halmstad Beurs + randprogramma. Hotel Ängelholm      
 

Dag 5. Horrred, Textilmuseet Borås  Hotel Borås  

Via een weverij in Horred rijden we door naar Borås. We bezoeken daar het Textielmuseum. We krijgen een rondleiding en hebben zelf tijd om nog rond te kijken.

         

Dag 6. Unnaryd, Ljungby, Värnamo     
’s Ochtends gaan we naar het openlucht museum in Unnaryd, waar we een verzameling geschilderde wandversieringen (bonader) kunnen bekijken. Deze zijn allemaal geschilderd met de milieuvriendelijke ei-olie tempera. Aansluitend mogen we de “vadmalsstamp” bekijken. Hier werden vroeger (en nu soms weer) geweven wollen stoffen vervilt tot vadmal.
’s Middags gaan we naar Ljungby, naar het sprookjesmuseum. Een museum over sprookjes en vertelkunst, waar in de zomer mensen uit de hele wereld bijeenkomen om verhalen te delen tijdens het vertelfestival. Ook hier hebben we weer een rondleiding.

Daarna bezoeken we Smålands band, een van de grootste weverijen van Zweeds band. Er wordt geweven met ecologisch geteelde katoen.

We overnachten in Värnamo.

                

Dag 7. Vandaag vertrekken we naar Denemarken. In het museum van Greve is veel Hedebo borduurwerk te bewonderen. Daarna rijden we door naar het hotel in de buurt van Odense.  

 

Dag 8. Een vrije ochtend in Odense. Daarna
bezoeken we  het ecologische bedrijf in wollen
kleding Dilling. We krijgen een rondleiding door de
ververij en uitleg over het bedrijf. We overnachten
in Flensburg.

 

Dag 9. We reizen vandaag terug naar Groningen 
We brengen nog een bezoek aan de
nieuwe eigenaresse van de Blaudrückerei  in Jever. 

 

Terug in Groningen rond 18.00 uur.
 

Prijs   € 1495 (9 dagen) 
1-persoons kamer toeslag € 295 . 

Dit is inclusief luxe touringcar, verblijf in hotels met ontbijt, diner, entree beurs en musea. Ex. lunches en eventuele lezingen / workshops tijdens de beurs

smaland-ljungby-sagomuseet-1800-1200-185.jpg
sevärdheter,Gantofta,Genarp,Gessie,Gessie Villastad,Getaberga,Gillastig,Gislöv,Gislövhamma
Flamskvävnad-från-Lilla-Rödde.jpg
IMG_20190731_121843_1.jpg
Hebedo-embroidery.jpg
IMG_20190616_140038.jpg

​Svenska Vävrådet is een vereniging die is opgericht in 1987 en wil verschillende disciplines uit de weefwereld met elkaar in contact te brengen (bedrijven, organisaties, scholen en ateliers). 

Doel. 

Het doel is om het weven verder teontwikkelen, tradities te bewaren, opleidingen te bewaken en het Zweedse weven zichtbaar maken door het organiaseren van conferenties, beurzen, weefwedstrijden en het geven van studiebeurzen. 

Eerste vävbeurs

De eerste weefbeurs Väv werd gehouden in Halmstad in 1986 en werd een groot succes.

Daarna wordt er om de drie jaar een beurs gehouden in alle delen van het land.

_Y9A1089c copy - kopie.jpg
bottom of page