top of page

(Zweeds) Paasfeest.

De Zweden vieren uiteraard ook Pasen. Maar er zijn wel wat verschillen met hoe we het hier in Nederland doen. In eerste instantie is het Paasfeest daar natuurlijk ook een Christelijk feest, maar net als hier zijn er elementen uit de voor-christelijke natuurfeesten opgenomen in de jaarfeesten. 
Witte donderdag.

Vroeger geloofde men dat er heksen bestonden en dat die op witte donderdag naar "Blåkulla" gingen om de duivel te ontmoeten. Om de heksen te verjagen, werden er vuren aangestoken en werd er geschoten.

Tegenwoordig verkleden kinderen zich als paasdheksjes, kloppen op deuren, krijgen snoep aangeboden en wensen een vrolijk Pasen. Dit gebeurt op Witte Donderdag of op Paasavond, afhankelijk van waar in het land je woont. In het westen van Zweden worden paasvuren aangestoken en vuurwerk. Het vuur en vuurwerk waren ooit bedoeld om het kwaad en de heksen weg te jagen die in de nacht tussen Witte Donderdag en Goede Vrijdag uit Blåkulla terugkeerden.

Paasdagen

Een van de bekendste symbolen voor Pasen zijn eieren. Er worden ook in Zweden veel eieren gegeten met Pasen. Het ei is het symbool voor leven. Uit een "dood" ei komt een levend kuiken gekropen. Maar omdat Pasen een echt voorjaarsfeest is (ook de natuur komt weer tot leven), val het ook samen met het tijdstip dat de kippen weer beginnen te leggen. En dus waren/zijn er met Pasen weer volop eieren voorradig. In Zweden geeft men elkaar ook vaak gevulde chocolage-eieren.

Bij het dekken van de paastafel kiest men meestal tussen een wit of een geel kleed. Wit is de kleur van vreugde, en geel is de populaire kleur van Pasen geworden. De kleur komt ook van het binnenste van het ei, en staat daarmee voor de vruchtbaarheid en het nieuwe begin. Samen paaseieren verven is een leuke activiteit.

Als je iets extra leuks wilt doen, kun je een boeket narcissen op tafel lzetten.

Ook wordt er vaak een paastak neergezet met kleurrijke uitgeblazen eieren. De tak is nog een verwijzing naar de doornenkroon, maar tegenwoordig vooral neergezet ter decoratie.

Vroeger stuurde men elkaar vaak ook een kaart met "Glad Påsk" (Vrolijk Pasen), net als we nu nog met de Kerstdagen doen. En net als bij de Zweedse kerstkaarten, was Jenny Nyström ook een geliefd illustrator van Paaskaarten.

Zweedse Paastakken

Al sinds 1700 werden "vastentakken" versierd met band en papieren bloemen. Soms zaten er ook reepjes papier in met een rijmpje. De takken werden ook als liefdesgeschenk gegeven in de vastentijd. Paastakken werden gebruikelijk vanaf ongeveer 1920. Men versierde ze met band, papieren bloemen en kuikens van katoen. Ook uitgelazen eieren werden ter decoratie opgehangen.

In Zweden is het de gewoonte om de nog kale takken van struiken te versieren met gekleurde veertjes. Nu de veertjes uit de winkel niet diervriendelijk blijken te zijn, gaat men over op andere vormen van versiering, bijvoorbeeld met gekleurde wol.
Het is erg leuk om een paar takken (bijvoorbeeld forsythia, wilg, berk of kornoelje) te versieren met wolbolletjes. Dit staat heel vrolijk bij de voordeur of binnen in huis. Zet je de takken buiten, dan gaan na verloop van tijd de vogels er mee aan de haal en kun je de gekleurde wol later terug vinden in verschillende vogelnestjes. 

Påskkarring - kopie.jpg
hioii.jpg
images (1).jpg
_Y9A1089c copy - kopie.jpg
bottom of page