top of page

Reis naar Finland 2023

18 - 27 mei 2023 VOLGEBOEKT

1 - 10 juni 2023 VOLGEBOEKT
7 - 16 september 2023  VOLGEBOEKT

Programma reis naar Finland 2023
 

We reizen per KLM vliegtuig van Amsterdam naar Helsinki en daarna verder met een comfortabele touringcar bus door Finland. We verblijven in 3- of 4 sterren hotels. 
 

Reisschema (onder voorbehoud)

 

Dag 1.

Vertrek vanaf Schiphol donderdag 18 mei / 1 juni / 7 september 9.55 uur 

Aankomst in Helsinki om 13.15 uur (er is 1 uur tijdverschil met Nederland) We reizen per touringcar door naar Turku. 

Overnachting in Hotel Raddisson Blu Marina Palace  in hartje Turku.

 

Dag 2.

's Ochtends bezoeken we weefster Hannele Köngäs van Waveweavers wool. Hannele verft haar garens en geweven stoffen met plantaardige stoffen en laat ons haar werk zien.
Na de lunch gaan we naar het Zweedse textielarchief van de Åbo Akademi. Het archief, dat bestaat uit meer dan 8000 stofstaaltjes, 2000 foto’s en 200 voorwerpen, komt voort uit de “Martha-beweging”. Zij hebben rond 1920 al dit moois bijeengebracht om een overzicht te kunnen geven van het textiele ambacht uit de Zweedssprekende bevolking van Finland. De Marthas waren een organisatie, zoals bij ons eerder bv. de plattelandsvrouwen. Veel praktische cursussen op huishoudelijk gebied met bijbehorende ambachtsvormen.
Daarna rijden we door naar Rauma, waar we overnachten in hotel Kalliohovi.

 

Dag 3.
Vandaag zijn we in Rauma, een stad met een oud centrum (Unesco Werelderfgoed) en bekend om zijn kant. De ochtend is vrij te besteden. Er zal een aantal interessante adressen worden verstrekt.
’s Middags gaan we naar het museum in de oude Towns Hall, waar we een rondleiding krijgen over het kantklossen. Daarna bezoeken we Tarmo Sundström, een kunstenaar die de kanttechniek op geheel eigen wijze toepast in zijn kunst.
Overnachting is weer in hotel Kalliohovi.

 

Dag 4.
We vertrekken op tijd naar Korsnäs, een klein dorpje aan de westkust van Finland, een half uurtje rijden ten zuiden van Vaasa. In Korsnäs hebben ze een heel bijzonder soort trui, met eigen patronen. De truien worden vaak door drie personen tegelijkertijd gebreid, dus er wordt met drie mensen aan 1 trui gebreid. In het museum laten ze ons er alles van zien en ook wordt de techniek gedemonstreerd. Er is een piepklein openluchtmuseum.
Korsnäs heeft een bijzondere houten kruiskerk die we kunnen bezichtigen. Er zijn nog oude houten schilderingen en elementen te zien uit de vorige kerk van 1660.
In de middag vertrekken we naar Vaasa waar we verblijven in hotel Sokos Royaal.

 

Dag 5.

We verlaten de kust en reizen landinwaarts naar Lappajärvi, aan de rand van het grootste kratermeer van Europa.
We bezoeken eerst Lappajärven Värjäämö OY, een bedrijf dat papiergarens maakt en verschillende garensoorten verft. We krijgen een rondleiding en kunnen ons natuurlijk ook te buiten gaan in de bijbehorende winkel. Groot voordeel: ze versturen door heel Europa vanuit hun webwinkel!
We lunchen in hotel Kivitippu in hetzelfde dorp.
Na de lunch vertrekken we naar Suomen Lanka, een bedrijf dat garens twijnt. Een jong stel dat hier het bedrijf heeft overgenomen en garens van verschillende diktes twijnt. Ze hebben een samenwerkingsverband met Molla Mills, een jonge Finse ontwerpster van haakpatronen. Molla heeft haar eigen kleurenpalet en heeft verschillende boeken uitgegeven.
Afhankelijk van de tijd, bezoeken we bv nog de kerk van Vimpel of we gaan terug naar hotel Kivitippu voor diner en overnachting. Beneden in het hotel is een expositie over de meteoriet inslag van heel lang geleden en het ontstaan van de omgeving. Het hotel heeft een welnness-afdeling.

 

Dag 6.

Vanochtend vertrekken we al vroeg naar Petäjävesi, in het hart van het merengebied. Petäjävesi heeft een prachtige oude kerk, die we mogen bezichtigen. De kerk is schitterend gelegen en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Na de lunch vertrekken we naar Piiku, een wolbedrijf met het Finse ras Finsheep. Ze kaarden en verven hun eigen wol. Eeva laat ons alles zien en als het lukt mogen we mee naar de schapen in het veld.
Aansluitend vertrekken we naar Jyväskylä. We overnachten in Hotel Alba in Jyväskylä, prachtig gelegen aan het water.
 

Dag 7.
We beginnen de dag met een bezoek aan weefster Aino Kajaniemi. Aino is inmiddels gepensioneerd, maar weeft nog steeds. Ze maakt zeer bijzondere kunst en vertelt daar graag over.
Daarna krijgen we een rondleiding in het Craft Museum of Finland.

De middag is vrij te besteden.

Dag 8.

's Ochtends gaan we naar de Conservatieafdeling van het museum in Jyväskylä. Er wordt hier textiel geconserveerd en gerestaureerd voor verschillende musea en we krijgen te zien hoe de werkzaamheden worden aangepakt en wat men hier zoal doet.

We verlaten Jyväskylä en gaan weer richting Helsinki.

Eerst bezoeken we nog Vuorelma, een familiebedrijf opgericht door Helmi Vuorelma in 1909. Er werden verschillende stoffen geweven, o.a. folklorestoffen en huishoudtextiel.

Het is op dit moment vooral een onlinewinkel (ook daar waren ze een van de eersten in) en ze verkopen veel handwerkmaterialen, garens etc. 
Dan vertrekken we naar Radisson Blu hotel Aleksanteri in Helsinki, voor diner en overnachting.

 

Dag 9.

Na een aantal drukke dagen hebben we vandaag de hele dag vrij! Je krijgt een lijst met tips voor musea, winkels, restaurants en bezienswaardigheden. Eventueel doen we een deel van de dag gezamenlijk, afhankelijk van wensen en mogelijkheden.

’s Avonds treffen we elkaar weer in het hotel voor het diner en de laatste overnachting.

 

Dag 10. Een ontspannen begin. We worden opgehaald met de bus en maken een stadstoer door Helsinki en de buitenwijken onder leiding van een gids. We krijgen mooie plekjes te zien en horen  de bijbehorende verhalen.
Daarna worden we naar het vliegveld gebracht waar onze vlucht vertrekt om 14.00. Aankomst in Amsterdam om 16.15 uur.

 

Kosten  € 1795

1-persoons kamer toeslag € 395.

Inclusief: vliegreis, busvervoer, hotel (met ontbijt en diner)

Ook inclusief: alle rondleidingen, workshops en entrees.

Lunches of facultatieve extra’s staan vermeld.


Het inschrijfformulier download je hierboven en andere informatie hieronder.
Je kunt je inschrijven voor een 1-persoons kamer met een toeslag van € 375 Je kunt je inschrijven voor een 2-persoons kamer, als je zelf een reisgenoot hebt.

Er kan eventueel bemiddeld worden als je een 2-persoons kamer wilt, maar geen reisgenoot hebt. Er is in dat geval geen garantie op een 2-persoons kamer. Bij oneven aantallen, kan er een 1-persoons kamer worden toegewezen en is de toeslag verschuldigd.

Blomsterstuga reizen,  Industrieweg 19,  9919 JE Loppersum Tel. 06-1485 2988 info@blomsterstuga.nl www.blomsterstuga.nl

20220428_112539.jpg
Hannele Köngäs4.jpg
Rauma2.jpg
20220427_103038.jpg
Vuorelma 2.jpg
20220428_113115.jpg
20220428_124424.jpg
20220428_122957.jpg
korsnääsiläänen_paita.JPG
Piiku.jfif
helsinki_86ef36966c.jpg
_Y9A1089c copy - kopie.jpg
bottom of page